Welkom bij kennel Siberian Beauty

 

DE SAMOJEED
 

De juiste naam is Laika Samojedskaja ofwel de hond van het Samojedenvolk, want de hond is genoemd naar een Noord - Siberisch nomadenvolk. De samojeed werd gebruikt als veedrijver bij de rendierkudde, bij de jacht op groot wild, als lastdrager en als sledehond op plaatsen waar men het rendier niet als trekkracht kon inzetten. In 1924 werd de eerste samojeed in het Nederlandse Hondenstamboek ingeschreven en in 1932 werd de Nederlandse Samojeden Club opgericht.

In 1958 en 1960 werd door Prinses Wilhelmina een nestje gefokt, zodat de populariteit weer toenam.Een elegante witte poolhond van gemiddelde afmetingen, die in z'n verschijning kracht, uithoudingsvermogen, charme, lenigheid, waardigheid en zelfvertrouwen uitstraalt. De gelaatsuitdrukking, de zogenaamde samojedenglimlach, is een combinatie van de vorm en de plaatsing van de ogen en de licht oplopende mondhoeken. De samojeed is vriendelijk, open, oplettend en levendig. Het jachtinstinct is niet sterk. Nooit verlegen, noch agressief. Heel sociaal, kan niet als waakhond gebruikt worden.
 

Het is heerlijk om met een Samojeed samen te leven. Hij is speels, vrolijk , aanhankelijk en heeft graag mensen om zich heen. Maar hij luistert niet naar iedereen. Aan u de taak om hem in het gareel te krijgen. Let op dat hij geen ruzie met andere honden krijgt , want hij is nogal heerzuchtig.

Een gecompliceerde persoonlijkheid , de Samojeed. Ook al lijkt hij op een zacht knuffelbeest , hij is lang niet altijd makkelijk te hanteren. Nadat hij eeuwenlang onder barre omstandigheden heeft geleefd, zit hij nu tussen twee vuren : enerzijds heeft hij nog zeer veel oorspronkelijks , anderzijds vertoont hij bijna katachtige trekken , is hij zeer onafhankelijk en enigszins trots. Dit dualisme is niet specifiek voor de Samojeed : je vindt het bij de meeste honden uit het hoge noorden terug.

Om een pico bello relatie met hem op te bouwen , moet u fijnbesnaard zijn , precies weten hoe u hem kunt laten gehoorzamen zonder dat u zijn trots krenkt. Een tip : voed hem van jongs af aan op. Meteen na aankomst moet u met de pup , die dan twee , drie maanden oud is , aan de basis gehoorzaamheidstraining beginnen. Jonge honden zijn makkelijker te vormen en zijn nog niet zo keihard als de volwassen honden. Hij is intelligent en in het algemeen goedleers. Maar hij maakt zeer onregelmatige vorderingen. Hij kan een paar dagen heel goed luisteren en uitstekend presteren om zich daarna ineens fel tegen uw autoriteit te verzetten. Het is vooral belangrijk dat u hem leert reageren als u hem terug roept. Hij is de lange tochten die zijn voorouders over de ijsbanken maakten namelijk niet vergeten en knijpt er graag tussenuit. Er stroomt een onweerstaanbare vrijheidsdrang door zijn aderen en als uw hek niet hermetisch sluit , gaat hij er zeker vandoor.

Als hij rent komen zijn oerinstincten weer boven en let hij niet meer op auto,s. en omdat hij een getalenteerde jager is , heeft hij zo een paar kippen van nabijgelegen boerderijen te pakken.Twee goede redenen om koste wat kost te voorkomen dat hij op eigen houtje door de vrije natuur zwerft. Nog afgezien van het feit dat zo,n mooie witte hond als hij zo gestolen is. Als hij goed wordt opgevoed , wordt de Samojeed echt een schat van een hond. Hij gaat meer met zijn baas in discussie dan dat hij naar hem luistert , en de communicatie tussen de twee partners is heel vruchtbaar.